
اسپاسم مری
اسپاسم مری چیست؟
بهطور معمول، حرکتهای انقباضی مری (لوله متصل کننده دهان به معده) باعث حرکت مواد غذایی از دهان به معده با استفاده از یک الگوی منظم و هماهنگی میشود. به این ترتیب اسپاسم مری به معنی انقباض نامنظم مری، عدم هماهنگی در بین عضلات، و گاهی اوقات حرکتهای قوی عضلات در این ناحیه از بدن است. به این شرایط گاهی اوقات اسپاسم منتشر مری (DES) گفته میشود. این اسپاسم میتواند باعث ایجاد محدودیت در حرکت مواد غذایی از دهان به سمت معده شود. هنگامی که این شرایط در فرد مشاهده شود، مواد غذایی در نواحی خاص مری گیر میافتند. گاهی اوقات فرآیند بلع غذا با فشار بیش از حد وارد شده از طرف عضلات مری همراه بوده و این شرایط باعث ایجاد درد برای فرد در هنگام بلع میشود. در اصطلاح به این حالت خاص گرفتگی عضلات مری فندق شکن گفته میشود. انقباض عضلات مری در این حالت باعث حرکت مواد غذایی در طول مری میشود، اما میتواند درد شدید برای فرد به همراه داشته باشد.
گرفتگی عضلات مری یک مشکل عادی و معمول در بین افراد نیست. گاهی اوقات، علائمی که نشان دهنده اسپاسم مری است میتواند در نتیجه سایر شرایط همچون رفلاکس اسیدی معده (GERD) یا آشالازی (achalasia) ایجاد شود. آشالازی یک مشکل عصبی است که به خاطر آن عضلات مری و ماهیچه اسفنگتر تحتانی مری (LES) عملکرد نامناسب از خود نشان میدهند. تشویش یا حملههای اضطرابی نیز میتوانند در برخی موارد علائم مشابه برای فرد در این حوزه به همراه داشته باشند.
اسپاسم منتشر مري يک اختلال حرکتي مري است که در آن انقباض هاي ناهماهنگ و هم زمان مري هم به صورت خود به خود و هم در هنگام بلع روي مي دهد. اين اختلال حرکتي مري غالباً با درد متناوب قفسه سينه همراه است. اسپاسم مری اختلال نادری است که با انقباض غیرعادی عضلات در مری مشخص میشود. مری عضو عضلانی باریکی است که دهان را به معده متصل میکند و غذا و نوشیدنی پس از بلعیده شدن از آن عبور میکنند. پس از این که غذا جویده و بلعیده شد، توده غذا به سمت پایین و به طرف مری میرود. در صورتی که مری عملکرد مناسبی داشته باشد، حرکات موجی لوله گوارش اتفاق میافتد. با این حال، افراد مبتلا به اسپاسم دیستال مری در عوض حرکات موجی، انقباض همزمان را در بخشهای طولانی مری تجربه میکنند. این حرکات غیرعادی، ناهماهنگ یا شدیدا قوی هستند و مانع از حرکت نرمال غذا و مایعات درون مری میشوند.
اختلالات حرکتى اوليه در مرى با عملکرد عضلانى غيرطبيعى در مرى که غالباً با درد متناوب قفسهٔ سينه همراه است مشخص مىشوند. اگرچه اين اختلالات بخشى از يک طيف هستند، بهطور کلى مىتوان آنها را بهصورت زير تقسيمبندى کرد: آشالازي ؛ مرى فندقشکن، سندرومى با امواج پردامنهٔ پريستالتيک که در نيمى از بيماران مبتلا به اختلالات حرکتى ديده مىشود اسپاسم منتشر مري که مشخصهٔ آن انقباضات غير پريستالتيک است و پرفشارى اسفنکتر تحتانى مري که شيوع کمترى دارد. در حدود ۳۵% از مبتلايان به اختلالات حرکتى اوليه در مانومتري مشخصات بيش از يکى از اين ضايعات يافت مىشود. علت گرفتگی مری مشخص نيست هرچند که استرس مىتواند يافتههاى مانومترى مشابهى در افراد سالم ايجاد کند. ايسکمى مرى نيز از جمله علل فرضى است. تا يکسوم از بيمارانى که مرى فندقشکن دارند دچار ريفلاکس غيرطبيعى معده به مرى هستند و به خوبى به درمان طبى پاسخ مىدهند.
چه عواملی باعث اسپاسم مری میشود؟
علت اسپاسم مری هنوز بهطور دقیق شناخته شده نیست. این مشکل میتواند با عملکرد اعصاب کنترل کننده حرکت عضلات مری در هنگام بلع غذا ارتباط داشته باشد. گرفتگی عضلات مری میتواند به صورت یک مشکل عادی در بین اعضای خانواده مشاهده شود. همچنین مصرف مواد غذایی بسیار گرم یا بسیار سرد نیز میتواند خطر ایجاد اسپاسم مری را افزایش دهد. علاوه بر این همواره ممکن است اسپاسم مری بدون دلیل مشخص ایجاد شود.
علائم اسپاسم مری چیست؟
اسپاسم مری به دو نوع اصلی تقسیم میشود. هر دوی این شرایط میتواند با وارد شدن آسیب به خاطر رفلکس اسیدی معده ایجاد شده و باعث اختلال در عملکرد اعصاب و عضلات مری در نواحی مشخصی میشود که در معرض اسید معده قرار گرفتهاند. انواع اصلی گرفتگی عضلات مری به شرح زیر هستند:
- اسپاسم منتشر مری شامل انقباض با یک الگوی غیر هماهنگ است که از حرکت مواد غذایی در مری جلوگیری میکند.
- مری فندق شکن زمانی ایجاد میشود که عضلات مری بیش از حد در هنگام عمل بلع منقبض شوند. تقریباً در بیش از نیمی از موارد این مشکل در نتیجه رفلکس اسیدی معده ایجاد میشود.
علائم گرفتگی عضلات مری در هر دو مورد تقریباً مشابه بوده و شامل موارد زیر است:
- درد در ناحیه سینه مشابه درد ناشی از حمله قلبی. این شرایط در بین ۸۰ تا ۹۰ درصد افراد دچار اسپاسم مری مشاهده میشود.
- مشکلات بلع یا احساس گیر افتادن غذا در گلو.
- سوزش سر دل مشابه آنچه در هنگام رفلکس اسیدی معده مشاهده میشود.
رفلکس اسیدی معده (GERD) معمولاً علت ایجاد اسپاسم مری است. این اسپاسم همچنین میتواند با نوشیدن مایعات بسیار گرم یا سرد یا فشار ناشی از استرس ایجاد شده یا دلایل نامشخص داشته باشد.
انواع اسپاسم مري
اسپاسم مري ممکن است به 2 شکل رخ مي دهد:
• اسپاسم منتشر مري:
افراد مبتلا به اسپاسم منتشر مري دچار انقباضات متناوب عضلات مري که اغلب با برگشت مواد غذايي و مايعات همراه است هستند.
• مري فندق شکن:
افراد مبتلا به فندق شکن انقباضات دردناک و قوي در عضلات مري تجربه مي کنند. از دو نوع اسپاسم مري، در مري فندق شکن احتمال کمتري وجود دارد که برگشت غذا و مايعات صورت بگیرد. این نوع اسپاسم مری، بیماری است که در آن انقباض عضلانی به صورت هماهنگ صورت میگیرد اما به شدت قوی است و درد شدیدی را موجب میشود. تنگی مری زمانی رخ میدهد که مری به شکلی غیر عادی تنگ و باریک میشود. تنگی خوش خیم غیر سرطانی به دلیل تشکیل بافت فیبروز و ته نشینی کلاژن در واکنش به زخم مری یا التهاب مزمن مری ایجاد میشود.دو نوع تنگی مری وجود دارد:
- ساده: این نوع تنگی متقارن با قطر بیش از 12 میلی متر است
- پیچیده: این نوع تنگی نامتقارن است و قطر آن کمتر از 12 میلی متر میباشد.
افراد مبتلا به تنگی مری همچنین در بلعیدن غذاهای جامد و سفت به مشکل بر می خورند، اما عموما برای بلعیدن مایعات مشکلی ندارند.
عوارض اسپاسم مری
فتق هياتال و ديورتيکول اپىفرنيک ممکن است از عوارض ثانويهٔ انقباضات شديد و ناهماهنگ مرى باشند. ممکن است رگورژيتاسيون و آسپيراسيون رخ دهد که احتمالاً منجر به عفونتهاى مکرر و پنومونى مىشود. با اين وجود، بهطور کلى اين بيمارى خفيف است و عوارض جدى به دنبال ندارد.
عوامل خطراسپاسم مری
عواملي که باعث افزايش خطر ابتلا به اسپاسم مري اند عبارتند از:
• زن بودن
• خوردن و آشاميدن غذاها يا مايعات سرد يا گرم
• سوزش معده
• بيماري ريفلاکس معده(GERD)
• اضطراب
هنگامي که بايد به پزشک مراجعه کنيد:
اگر شما علائم و نشانه هايي که شما را در مورد اين بيماري نگران مي کند داريد به دکتر خود مراجعه کنيد اسپاسم مري مي تواند باعث فشار و درد قفسه سينه شود- نشانه اي است که همچنين مي تواند توسط يک حمله قلبي ايجاد شود.اگر شما تجربه درد و فشار قفسه سينه داريد و مطمئن نيستيد که چه چيزي باعث بروز علائم بيماري شده اند، نياز به مراقبت هاي پزشکي داريد.
برای مطالعه بیشتر کلیک کینید: