التهاب مری چیست؟

این بیماری که در انگلیسی به آن «esophagitis» (ازوفاژیت) می‌گویند، یکی از انواع شایع بیماری های گوارشی است که باعث تحریک و ورم جداره‌های مری می‌شود. این التهاب ممکن است به بافت مری آسیب برساند. آسیب‌دیدگی مری با درد شدید و احساس فشار در قفسه سینه، و بلع دردناک شروع می‌شود. و اگر درمان مناسب و به‌ موقع انجام نشود به بیماری‌های معده، اختلال در بلع، زخم مری و اسکار مری تبدیل می‌شود.

csm shutterstock 130093214 2608378712 300x171 - بیماری های مری
دکتر محمد روشنی فوق تخصص گوارش و کبد خدمات آندوسکوپی و کولونوسکوپی

انواع التهاب مری

بیماری ازوفاژیت یا ورم مری را می‌توان بر حسب شدت التهاب و میزان پیشروی بیماری به ۴ گرید تقسیم نمود:

التهاب مری گرید a: در این نوع التهاب، قسمت‌های مختلف و کوچک مری دچار التهاب می‌شوند و طول هر التهاب کمتر از ۵ میلی‌متر است.
التهاب مری گرید b: با چند التهاب بزرگ‌تر از ۵ میلی‌متری سروکار داریم که چین‌های مخاطی را به‌صورت ناپیوسته درگیر می‌کند.
التهاب مری گرید c: التهاب در بیشتر از ۲ چین مشاهده شده و کمتر از ۷۵% مری را درگیر می‌کند.
التهاب مری گرید d: بیش از ۷۵ درصد مری درگیر التهاب مخاطی می‌شود.

علائم التهاب مری چیست؟

بیمارانی که از این بیماری رنج می‌برند به ‌خاطر اختلال در بسته شدن دریچه انتهای مری دچار رفلاکس می‌شوند. غذا و مایعات بعد از هر وعده غذایی به سمت دهان بالا می‌آیند به خصوص شب‌ها موقع خواب این مشکل شدت پیدا می‌کند و باعث سرفه و احساس خفگی می‌شود.

یکی دیگر از علائم ازوفاژیت این است که حین غذا خوردن حس می‌کنید چیزی در لوله مری گیر کرده است و با قورت دادن یا نوشیدن آب هم پایین نمی‌رود. این بیماری مثل هر بیماری دیگری علائم و نشانه دارد که اگر نشانه‌های شایع این بیماری را بدانیم بهتر می‌توانیم آن را کنترل و درمان کنیم، البته توجه داشته باشید که علائم در همه یکسان نیست و بسته به شرایط بدنی افراد، علائم به شکل متفاوتی بروز پیدا می‌کنند.

1. بلع دردناک
2. دیسفاژی
3. درد در گلو
4. تغییر تن صدا و خشن شدن صدا
5. حالت تهوع و استفراغ
6. سوزش سر دل
7. درد در قفسه سینه به‌ خصوص بعد از غذا
8. دردهای مزمن شکمی
9. سرفه و تنگی نفس
10. سر درد و تب
11. درد عضلانی
12. زخم دهانی
13. کاهش اشتها

درصورت مواجه شدن با علائم التهاب مری باید به پزشک متخصص (دکتر محمد روشنی) مراجعه بفرمایید.

التهاب مری و تنگی نفس

علاوه بر علائم شایع التهاب مری که در بالا به آن‌ها اشاره کردیم احساس تنگی نفس یکی از نشانه‌های کمتر شناخته شده و در عین حال نگران‌کننده التهاب مری است که معمولاً جدای از سایر نشانه‌های شایع روی می‌دهد. تنگی نفس که در انگلیسی dyspnea نامیده می‌شود زمانی اتفاق می‌افتد که اسید معده که به مری برگشته وارد ریه شده و مسیر عبور هوا را مسدود می‌کند.

التهاب مری چگونه درمان می‌شود؟

التهاب مری به خودی خود بیماری خطرناکی نیست، اما اگر در بلندمدت جدی گرفته نشود یا عدم درمان به‌موقع آن باعث پیشروی بیماری شود ریسک ابتلا به سرطان مری افزایش پیدا می‌کند. نوع روش درمان بسته به علت بروز التهاب مری متفاوت خواهد بود.

معمولاً متداول‌ترین روش درمان این بیماری استفاده از داروهای آنتی رفلاکس معده هستند. این آنتی اسیدها در واقع قرص یا شربت‌های آلکالینی هستند که برای کاهش اسید معده تجویز می‌شوند. قرص برای التهاب مری ناشی از عفونت هم، آنتی‌بیوتیک‌ها هستند. گاهی پزشک برای اینکه غذا سریع‌تر از معده افرادی که علائم نفخ و آروغ دارند عبور کند، داروهای محرک مثل متوکلروپرآمید تجویز می‌کند. یکی دیگر از روش‌های درمان ازوفاژیت عمل جراحی است که معمولاً در موارد مزمن و در صورتی استفاده می‌شود که دارو درمانی جواب ندهد. در عمل مری، گیره نگهدارنده‌ای در بخش انتهایی مری کار گذاشته شده تا دریچه مری را باز و بسته و از رفلاکس اسید معده جلوگیری کند.