دکتر محمد روشنی

فاکتور های خطر متعددی برای سرطان معده وجود دارند که در این پست بیشتر به فاکتور های محیطی مرتبط با سرطان معده می پردازیم.

عادات غذایی:

نمک و غذاهای پر نمک

مطالعات نشان می دهند که مصرف زیاد نمک و غذاهای نمکی مانند ماهی نمک سود شده موجب افزایش ریسک ابتلا به سرطان معده می شود. در واقع مقدار زیاد نمک می تواند به لایه موکوزی معده آسیب وارد کند و ریسک سرطانی شدن را افزایش دهد.

مواد نیتروژن دار:

مواد نیتروژن دار شامل مواد نگهدارنده و سیگار و تنباکو و مواد غذایی هستند. البته برخی مواد مانند گیاهان به مقدار کمی نیتروژن به صورت طبیعی در خود دارند ولی میوه و سبزیجات خود عوامل حفاظت کننده در برابر سرطانی شدن معده هستند. اما افزایش مواجهه با این ماده می تواند موجب افزایش ریسک ابتلا به سرطان شود. برخورد این ماده با پوشش داخلی معده موجب ایجاد زخم های گوارشی می گردد.

فولات

برخی مطالعات همبستگی را میان افزایش فولات غذایی و ریسک ابتلا به این سرطان را نشان می دهند.

چاقی:

چاقی بیش از حد با افزایش ریسک ابتلا به این سرطان رابطه دارد.

سیگار:

مطالعات بسیاری وجود دارد که نشان می دهند کشیدن سیگار می تواند ریسک ابتلا به این بیمای را افزایش دهد. در واقع 18 درصد از موارد سرطان های معده با مصرف سیگار ارتباط مستقیم دارند.

میکروب هلیکوباکتر پیلوری:

عفونت مزمن با میکروب هلیکوباکتر ممکن است در نهایت به سرطان معده منجر گردد.

ویروسی به نام ابشتاین بار :

این ویروس در مطالعات نشان داده است که با سرطان های معده ارتباط دارد.

الکل:

احتمالا مصرف الکل می تواند ریسک ابتلا به سرطان معده را افزایش دهد هر چند مکانیسم این اتفتق هنوز نامشخص است.

موقعیت های اجتماعی و اقتصادی:

ریسک ابتلا به سرطان معده در جوامع کمتر پیشرفته، بیشتر است.

جراحی های معده ای:

بعد از جراحی های معده، ریسک ابتلا به سرطان معده نیز افزایش می یابد.

البته این ریسک فاکتور بستگی به نوع عمل جراحی معده دارد.

تغییرات هورمونی:

تغییرات هورمونی نیز به نوبه خود می توانند عامل تغییراتی در معده باشند که ریسک ابتلا به سرطان را در معده افزایش می دهد.