
علت و تشخیص شقاق مقعدی
علت شقاق مقعدی
علت شقاق مقعدی مشخص نیست. اما از علل مهم آن عبارتند از:
خروج سخت مدفوع خشک ، عدم مصرف فیبر و آب کافی ، مصرف بعضی از داروها ، یبوست ، زور زدن در هنگام دفع مدفوع ، وجود استرس و … می توانند علت شقاق مقعدی باشند. علایم معمولاً بعد از فشار آمدن به مقعد، ناشی از مدفوع سفت و حجیم ظاهر میشوند.
حدود 90% موارد شقاق در خط وسط و پشت آنوس ایجاد میشوند. بقیه موارد در خط وسط و قدام آنوس دیده میشوند. کمتر از 1% موارد نیز دو طرفه هستند. علت شایع بودن شقاق در خلف را خونرسانی ضعیف تر این ناحیه نسبت به ناحیه قدامی و کاهش انعطاف پذیری بدلیل استخوانی بودن آن می دانند. اگر یک شقاق مزمن در نواحی غیر از خط وسط دیده شود می تواند نشانه بیماریهای دیگری همچون کرون، ایدز، سیفلیس، سل و یا لوسمی باشد.
- عوامل افزایشدهنده خطر
- یبوست
- بارداری های متعدد
- سرطان خون
- بیماری کرون
- بیماریهای نقص ایمنی
انواع زخم فیشر
فیشر به دو صورت حاد و مزمن وجود دارد ، فیشر حاد ، زمانی است که از زمان بوجود آمدن ،تا بهبودی ، 8 هفته طول بکشد.در صورتیکه بهبودی زخم از 8 هفته طولانی تر شود ،آنگاه زخم وارد مرحله مزمن خواهد شد ، از علل مزمن شدن فیشر میتوان به عدم مصرف فیبر و ملین کافی ، بوجود آمدن التهاب و اسپاسم (انقباض شدید ) و در دریچه داخلی مقعد و بدنبال آن کاهش شدید خونرسانی به محل فیشر(زخم) ، که این خود باعث بدتر شدن وعمیقتر شدن زخم فیشر خواهد شد .
در فیشر مزمن ، دو لبه زخم بهم میرسند ولی بعلت عدم خونرسانی مناسب ، ایندو لبه بهم جوش نخواهند خورد وگاهی یک زائده گوشتی بنام زائده نگهبان در ابتدای آن بصورت واکنشی بوجود خواهد آمد .
- پیشگیری از شقاق
- روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید.
- غذای پر فیبر مصرف نمایید.
- خودداری از نشستن طولانی در دستشویی موقع اجابت مزاج
- در صورت لزوم، از داروهای شلکننده مدفوع یا مسهلها استفاده نمایید.
- به هنگام اجابت مزاج، فشار بیش از اندازه وارد نیاورید.
- نشستن در آب گرم، درد شقاق را کاهش میدهد و باعث بهبود خونرسانی و شل شدن عضله اسفنکتر مقعد شده و به بهبود آن کمک میکند. روزانه 2 تا 3 بار و هر بار برای 10 تا 20 دقیقه از این روش استفاده کنید
برای مطالعه بیشتر کلیک کنید:
همه چیز در مورد همورویید یا بواسیر