[av_textblock size=” font_color=” color=”]
[/av_textblock]
[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]
یرقان در بزرگسالان
چه چیزی باعث زردی در بزرگسالان میشود؟
یرقان (زردی) در بزرگسالان ناشی از اختلالات مختلف پزشکی است که بر سوخت و ساز طبیعی یا دفع بیلیروبین تاثیر میگذارند. بیلیروبین عمدتا از تجزیهی و تخریب روزانهی سلولهای قرمز خون در جریان خون، که هنگام تخریب شدن هموگلوبین آزاد میکنند، تشکیل میشود. بخش هِم از مولکول هموگلوبین سپس به بیلیروبین تبدیل میشود و وارد جریان خون میشود تا برای سوخت و ساز و دفع به کبد برود. در کبد، بیلیروبین همیوغ (محلول در آب میشود) شده و به کیسه صفرا (که در آن ذخیره میشود) منتقل میشود و پس از آن به روده میرود. در روده ها، بخشی از بیلیروبین در مدفوع دفع میشود، در حالی که بخشی دیگر توسط باکتریهای روده متابولیزه و یه وسیلهی ادرار از بدن خارج میشود.
یرقان (زردی) در صورتی رخ میدهد که یک اختلال در سوخت و ساز طبیعی یا دفع بیلیروبین وجود داشته باشد. این اختلال در سوخت و ساز بدن یا دفع بیلیروبین میتواند در مراحل مختلفی رخ بدهد، و از این رو طبقهبندی علل مختلف زردی بر اساس جایی که اختلال رخ میدهد، مفید است. علل زردی به طور کلی با عنوانهای پیش کبدی (مشکل قبل از ترشح به کبد به وجود میآید)، کبدی (مشکل درون کبد رخ میدهد)، و پسا کبدی (مشکل بعد از دفع بیلیروبین از کبد رخ میدهد) طبقهبندی میشود.
تعریف یرقان (زردی) و حقایقی دربارهی آن
– یرقان (زردی) به معنی زرد شدن رنگ پوست، غشاهای مخاطی و سفیدی چشم است که از افزایش میزان مادهی شیمیایی بیلیروبین در خون (زردی) ناشی میشود. واژهی (Jaundice) به معنای زردی در زبان انگلیسی از واژهی jaune در زبان فرانسوی، که به معنی زرد است، مشتق شدهاست. زردی به خودی خود یک بیماری نیست، بلکه نشانهای آشکار از پیشرفت تدریجی یک بیماری نهفته است.
– یرقان (زردی) معمولا زمانی دیده میشود که سطح بیلیروبین در خون بیش از ۲.۵ تا ۳ میلیگرم در هر دسیلیتر باشد.
– یرقان (زردی) در بزرگسالان میتواند ناشی از انواع اختلالات پزشکی باشد، که برخی از آنها جدی و به طور بالقوه تهدیدکنندهی زندگی فرد هستند.
– هر فرد بالغی که مبتلا به زردی میشود باید به منظور تعیین علت آن، تحت یک ارزیابی جامع پزشکی قرار بگیرد.
– زردی نوزادان، اختلالی است که در نوزادان دیده میشود، معمولا خوشخیم است و بدون ایجاد هرگونه اثرات جدی بهبود مییابد.
مطلب مرتبط: ۱۰ نشانه که ابتلا به دیابت نوع دو را به شما هشدار میدهند
علل پیش کبدی یرقان در بزرگسالان چیست؟
یرقان (زردی) ایجاد شده در طول مرحلهی پیش کبدی به علت تخریب بیش از حد (همولیز) گلبولهای قرمز خون در اثر اختلالات مختلف است. این افزایش سریع در سطح بیلیروبین در جریان خون، قابلیت کبد را برای سوخت و ساز مناسب بیلیروبین تحتالشعاع قرار میدهد، و در نتیجه سطح بیلیروبین همیوغ نشده افزایش مییابد. اختلالاتی که میتوانند به افزایش در همولیز گلبولهای قرمز خون منجر شوند عبارتند از:
– مالاریا،
– بیماری کمخونی داسیشکل،
– اسفروسیتوز ارثی،
– تالاسمی،
– فاویسم یا بیماری باقلایی (G۶PD)
– داروها یا سموم دیگر، و
– اختلالات خود ایمنی.
علل کبدی یرقان در بزرگسالان چیست؟
یرقان (زردی) ایجاد شده در طول مرحلهی کبدی میتواند از اختلال در سوخت و ساز بدن و / یا دفع بیلیروبین به وجود بیاید. این اختلال میتواند به افزایش در سطح بیلیروبین همیوغ شده و / یا بیلیروبین همیوغ نشده منجر شود. اختلالات مرتبط با علت کبدی زردی عبارتند از:
– هپاتیت حاد یا مزمن (معمولا ویروسی [هپاتیت A، B، C، D، E] یا مرتبط با الکل است)،
– سیروز (ناشی از اختلالات مختلف)،
– داروها یا دیگر مواد سمی،
– نشانگان کریگلر نجار،
– اختلالات خود ایمنی،
– سندرم ژیلبرت، و
– سرطان کبد.
مطلب مرتبط: ۱۰ خوراکی که شما را از آلزایمر و بیماریهای قلبی تا ۵۰ درصد دور میکنند
علل پسا کبدی یرقان در بزرگسالان چیست؟
یرقان (زردی) ناشی از علل پسا کبدی در اثر یک اختلال (انسداد) در زهکشی و دفع طبیعی بیلیروبین همیوغ شده در قالب صفرا از کبد به روده ناشی میشود. این امر منجر به افزایش سطح بیلیروبین همیوغ شده در جریان خون میشود. اختلالاتی که میتوانند باعث زردی پسا کبدی شوند عبارتند از:
– سرطان (سرطان لوزالمعده، سرطان کیسه صفرا و سرطان مجرای صفرا)،
– تنگی مجاری صفراوی،
– التهاب مجاری صفراوی (کلانژیت)،
– التهاب لوزالمعده (پانکراتیت)، و
– انگل (برای مثال، کرم کبدی).
مطالب مرتبط:
چه کسانی به هپاتیت سی مبتلا می شوند؟
پیشگیری از هپاتیت آ
[/av_textblock]
[/av_one_full]