
مراقب غذای خود باشید
با توجه به اين كه ديابت و چاقي در كشور رو به افزايش است و به دنبال آن شاهد شيوع بيماري كبد چرب نيز هستيم بنابراين افراد مراقب برنامه غذايي خود باشید . مراقب غذا ی خود باشید .
چاقي و ديابت احتمال ابتلا به كبد چرب را افزايش مي دهد. نوع غذا در بروز اين بيماري بسيار مهم است.
مراقب غذا ی خود باشید :
خوردن غذاي سالم و كم كالري سلامت افراد را تضمين مي كند در حالي كه مصرف زياد گوشت قرمز، سوسيس و كالباس، نمك و انوع ترشي ها موجب بروز كبد چرب مي شود. از آنجا كه چاقي يكي از دلايل اصلي بروز كبد چرب است، مصرف سبزيجات و ميوه مي تواند. نقش مهمي در كاهش وزن و جلوگيري از شيوع كبد چرب داشته باشد. بنابراين افراد مراقب مواد غذايي كه مي خورند، باشند.
سندرم متابولیک
كبد چرب بخشي از سندرم متابوليك است كه در دنيا رو به افزايش است و كشور ما نيز از آن مستثني نيست؛ علاوه بر چاقي، اختلالات خوني و ديابت نيز موجب بروز كبد چرب مي شود. 30 درصد ايرانيان كبد چرب دارند و شواهد نشان مي دهد تا 40 درصد نيز در حال رشد است بنابراين اطلاع رساني از عوارض چاقي و مصرف غذاهاي مضر الزامي است تا مانع شيوع آن در كشور شويم.
در برخي از نقاط كشور كه سندرم متابوليك بيشتر از حد متوسط است، عددي حدود 30 تا 40 درصد ابتلا به كبد چرب نيز گزارش شده است.
تشخیص کبد چرب:
کبد چرب غالباً بدون علامت است و در بررسیهای دورهای و غربالگری مشخص میشود.
آزمایشات خون، سونوگرافی، امآرآی و حتی نمونهبرداری کبدی در مواقع لزوم، مبین کبد چرب خواهد بود.
انجام آزمایشات غیرضروری و انجام مکرر روشهای تشخیصی همچون سونوگرافی فایدهبخش نبوده لذا توصیه نمیشود!
کبد چرب چهار مرحله دارد که شایعترین حالت همان مرحله یک است که صرفاً افزایش نسبی چربی کبد وجود داشته و خطرآفرین نیست.
علائم کبد چرب:
درمان کبد چرب :
ورزش منظم و بهخصوص ورزشهای هوازی و استقامتی و رژیمهای غذایی اساس درمان هستند. ورزشی که منجر به کاهش وزن و قند و چربی خون شود میتواند موجب کاهش چربی کبد شود.
مطالعات نشان دادهاند که ورزش منظم حتی اگر منجر به کاهش وزن نشود میتواند چربی کبد را کاهش دهد!
بیماران مبتلا به کبد چرب باید از مصرف چربیهای اشباع، شکر، نمک، سیگار و غذاهای حاوی کربوهیدرات زیاد مثل شیرینیها و برنج خودداری کنند.
مصرف سبزیجات و میوههای تازه برای بهبود کبد چرب بهشدت توصیه میشود.
داروها فقط بنا به ضرورت علمی و میزان محدود کاربرد دارند که صرفاً باید با تجویر پزشک صورت پذیرد.
گرچه ویتامین ای (E) بهعنوان آنتی اکسیدان میتواند در درمان بیماری نقش داشته باشد اما مصرف بیجا و بیرویه آن بهشدت زیانبار است.
در مجموع کبد چرب یک بیماری سهل و ممتنع است که قابل پیشگیری و درمان بوده و استرس مضاعف در خصوص این بیماری منطقی نیست و نیازی به پیگیری تشخیصی ــ درمانی با فواصل کوتاهمدت ندارد.