فیبرواسکن چیست؟
فیبرواسکن دستگاهی غیرتهاجمی است که سفتی یا سختی کبد را با استفاده از امواج اولتراسوند تعیین میکند. سختی کبد با اندازهگیری سرعت تولید موج روی پوست اندازهگیری میشود. از آنجایی که بافت همبند (فیبروز) سختتر از بافت سالم کبد است، درجه فیبروز کبدی را میتوان با توجه به سختی کبد مشخص کرد. برای افزایش قابلیت اطمینان آزمایش حداقل ده نمونه قابل اطمینان با میزان موفقیت 60 درصد و دامنه میان چارکی ≤30% از داده میانه گرفته میشود که نتایج آن برحسب کیلوپاسکال (kPa) بیان میشود.
برای آنکه بدانید کاربرد فیبرواسکن چیست و چه زمانی از این دستگاه استفاده میکند، با دکتر محمد روشنی همراه باشید.
روش انجام تست فیبرواسکن
بیمار به پشت میخوابد، پزشک متخصص کبد پروب اولتراسوند را روی پوست بالای کبد قرار میدهد. هر بار که پروب موج ارتعاشی تولید میکند، بیمار ضربه ملایمی را حس میکند.
تست فیبرواسکن حدود ده دقیقه طول میکشد و کمترین ناراحتی برای بیمار ایجاد نمیکند. عموماً از بیمار خواسته میشود تا از حداقل دو ساعت قبل از آزمایش چیزی نخورد، متخصص دستورات دقیقتر را قبل از آزمایش به بیمار اعلام میکند.
مزایای فیبرو اسکن کبد
از مهم ترین مزایایی که می توان برای این روش تشخیصی یعنی فیبرواسکن نام برد موارد زیر هستند:
1.غیر تهاجمی بودن فیبرو اسکن در روند تشخیص
2.انجام فیبرو اسکن بدون نیاز به بی حسی
3.برای انجام فیبرواسکن نیاز نیست که انواع آمادگی ها و مراقبت های پیش از انجام را داشته باشید صرفاً رعایت چند نکته از جمله تغذیه و پوشیدن لباس های مناسب می تواند شما را جهت انجام فیبرو اسکن آماده کند.
4.روشی سرپایی و بدون نیاز به بستری شدن: بعد از انجام می توانید به منزل باز گردید و زندگی عادی را از سر گیرید.
با این روش بخش های گسترده و مهمی از کبد را می توان مورد بررسی قرار داد: فیبرواسکن روش تشخیصی دقیق و مهمی است که برای تشخیص مشکلاتی عدیده می توان از آن کمک گرفت.
5.در کوتاه ترین زمان این روند تشخیصی انجام می شود و زمان زیادی از شما نخواهد گرفت.
6.امکان تکرار تست در صورت نیاز
آمادگی های قبل از انجام فیبرواسکن
1.به فرد گفته می شود که از انواع لباس های گشاد و راحت استفاده کنند تا روند فیبرو اسکن بهتر انجام شود.
2.به مدت سه ساعت پیش از انجام فیبرو اسکن از فرد خواسته می شود که هیچگونه ماده غذایی را مصرف نکند و از خوردن و آشامیدن پرهیز کند.
3.بهتر است که پیش از انجام تست تمامی اطلاعات خود را در زمینه بیماری و دارو های مصرفی خود در اختیار پزشک تان قرار دهید.
کاربردهای فیبرواسکن
فیبرواسکن در اصل برای ارزیابی شدت زخم کبد، یا به بیان دیگر مرحله بیماری، کاربرد دارد. تست فیبرواسکن برای ارزیابی وضعیت بیماران مبتلا به بیماری مزمن کبد، برای مثال هپاتیت سی مزمن، هپاتیت بی مزمن، کبد چرب الکلی و کبد چرب به کار برده میشود. مفهوم اصلی که تفسیر نتایج اسکن بر آن مبتنی است این است که هر چه بافت همبند و فاسد شده بیشتر باشد، کبد سفتتر میشود. نتایج اسکن در موارد زیر کاربرد دارد:
1.ارزیابی شدت آسیب کبدی
2.نظارت بر پیشرفت یا پسرفت بیماری با استفاده از اندازهگیریهای دورهای
3.اطلاع از پیشآگهی و مدیریت آتی بیماری، برای مثال تعیین روش درمان مناسب
تشخیص بیماری های کبد با فیبرواسکن
با استفاده از فیبرواسکن می توان کبد را مورد بررسی قرار داده و بیش تر بیماری های کبدی را به وسیله آن تشخیص داد. در ذیل به مواردی اشاره می نماییم که ممکن است موجب نشان دادن سطح بالای سختی کبد باشند:
1.التهاب کبد (برای مثال هپاتیت فعال)
2.کلستاز (برای مثال انسداد مجاری صفراوی)
3.وجود تودههای زخم داخل کبد (برای مثال تومور)
4.گرفتگی کبد (ازکارافتادن قلب)