ریفلاکس معده ( برگشت اسید معده به مری)
بیماری ریفلاکس معده به مری یا GERD یک اختلال گوارشی است که بر حلقه عضلانی بین مری و معده تأثیر می گذارد. این حلقه اسفنکتر تحتانی مری (LES) lower esophageal sphincter نامیده می شود. اگر آن را دارید ممکن است دچار سوزش سر دل یا سوء هاضمه اسیدی شوید. پزشکان فکر می کنند که برخی از افراد ممکن است به دلیل بیماری به نام فتق هیاتال دچار آن شوند. در بیشتر موارد، می توانید علائم GERD خود را از طریق رژیم غذایی و تغییر سبک زندگی کاهش دهید. اما برخی از افراد ممکن است به دارو یا جراحی نیاز داشته باشند.
علل GERD
اصطلاح «گاستروازوفاژیال» به معده و مری اشاره دارد. رفلاکس به معنای برگشت یا بازگشت است. رفلاکس معده زمانی است که آنچه در معده شما وجود دارد به مری شما بازمی گردد.
در هضم طبیعی، LES شما باز می شود تا غذا وارد معده شما شود. سپس بسته می شود تا غذا و آب اسیدی معده به مری شما باز نگردد. رفلاکس معده زمانی اتفاق می افتد که LES ضعیف باشد یا زمانی که نباید شل شود. این اجازه می دهد تا محتویات معده به سمت مری برود.
عوامل خطر برای GERD
مطالعات اخیر نشان می دهد که GERD در نوزادان و کودکان بیشتر از آنچه پزشکان تصور می کردند شایع است. می تواند باعث استفراغ شود که بارها و بارها اتفاق می افتد. همچنین می تواند باعث سرفه و سایر مشکلات تنفسی شود.
برخی از پزشکان معتقدند که فتق هیاتال ممکن است LES را ضعیف کرده و احتمال رفلاکس معده را افزایش دهد. فتق هیاتال زمانی اتفاق می افتد که قسمت فوقانی معده از طریق سوراخ کوچکی در دیافراگم به سمت قفسه سینه حرکت می کند.
دیافراگم عضله ای است که شکم را از قفسه سینه جدا می کند. مطالعات اخیر نشان می دهد که سوراخ در دیافراگم به حمایت از انتهای تحتانی مری کمک می کند.
بسیاری از افراد مبتلا به فتق هیاتال مشکل سوزش سر دل یا ریفلاکس نخواهند داشت. اما داشتن فتق هیاتال ممکن است به محتویات معده اجازه دهد راحتتر به مری رفلاکس کند.
سرفه، استفراغ، زور زدن، یا فعالیت بدنی ناگهانی می تواند فشار را در شکم شما افزایش دهد و منجر به فتق هیاتال شود. فتق هیاتال، افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار می دهد.
فتق هیاتال معمولاً نیازی به درمان ندارد. اما اگر فتق در خطر پیچ خوردگی باشد، ممکن است لازم باشد که جریان خون قطع شود. همچنین اگر همراه با GERD شدید یا ازوفاژیت (التهاب مری) دارید، ممکن است نیاز به درمان آن داشته باشید.
چندین مورد دیگر می تواند احتمال ابتلا به GERD را افزایش دهد:
1. اضافه وزن یا چاق بودن
2. بارداری
3. تاخیر در تخلیه معده (گاستروپازیس)
4. بیماری های بافت همبند مانند آرتریت روماتوئید، اسکلرودرمی یا لوپوس
رژیم غذایی و انتخاب های سبک زندگی ممکن است رفلاکس اسید را بدتر کند اگر قبلاً آن را داشته باشید:
1. سیگار کشیدن
2. برخی غذاها و نوشیدنی ها، از جمله شکلات و غذاهای چرب یا سرخ شده، قهوه و الکل
3. وعده های غذایی بزرگ
4. خوردن خیلی زود قبل از خواب
5. برخی داروها، از جمله آسپرین
علائم رفلاکس معده و مری
علائم و نشانه های GERD شامل موارد زیر است:
1. احساس سوزش در قفسه سینه (سوزش سر دل)، که گاهی اوقات به گلوی شما گسترش می یابد که همراه با ترشی در دهان است.
2. درد قفسه سینه
3. بلع سخت (دیسفاژی)
4. سرفه خشک
5. خشکی صدا و گلودرد
6. برگشت غذا یا مایع ترش (رفلکس اسید)
7. احساس سنگینی در شکم
تشخیص رفلاکس معده چگونه انجام میشود؟
1. آندوسکوپی فوقانی
2. آزمایش PH مری
3. مانومتری مری
4. تصویر برداری توسط اشعه ایکس از دستگاه گوارش فوقانی
داروهای تجویزی
1. مسدودکنندههای گیرنده H-2 با نسخه قوی
2. مهارکننده های پمپ پروتون با نسخه تجویز شده
3. دارو برای تقویت اسفنکتر تحتانی مری
4. جراحی