پولیپ روده چیست؟

پولیپ روده بزرگ بافتی اضافی و خوش خیم در روده بزرگ می باشد که دلیل ایجاد آن اعمال تغییر در مواد ژنتیکی موجود در روده می باشد. این تغییرات ایجاد شده در روده زمینه را برای بروز سرطان در آن فراهم می نماید. پوليپ روده در واقع دسته ای از سلول های کوچک می باشد که بر روی لایه داخلی روده بزرگ ایجاد می شود. بیشتر این پولیپ ها ضرری برای انسان ندارند اما ممکن است برخی از آن ها با گذر زمان و رفته رفته به سرطان روده تبدیل شده و کشنده باشند.

پوليپ روده چه علائمی دارد؟

این پولیپ ها در بیشتر موارد نشانه ای نداشته، در هنگام معاینه و به طور اتفاقی تشخیص داده می شوند. با این حال برخی از افراد ممکن است این علائم را تجربه نمایند:

تغییر رنگ مدفوع : ممکن است رنگ مدفوع افرادی که به این عارضه دچار هستند تیره بوده یا در مدفوع آن ها خون به شکل رگه های قرمز وجود داشته باشد.

خونریزی از رکتوم : این نشانه می تواند ناشی از وجود پولیپ در روده، سرطان یا ابتلای فرد به شقاق یا هموروئید در مقعد باشد.

درد : وجود پولیپ ممکن است موجب مسدود شدن روده و در برخی موارد دردهای شکمی گردد.

تغییر در عادات روده : اسهال یا یبوست که بیشتر از یک هفته در افراد به طول می انجامد امکان دارد نشانه وجود پولیپ در روده باشد.

کمبود آهن : چنانچه پولیپ با خونریزی همراه باشد با گذشت زمان موجب آنمی یا کم خونی در بدن می گردد.

افرادی که علائم فوق را داشته، بالای 50 سال سن داشته و همچنین در خانواده خود سابقه ابتلا به سرطان را دارند بهتر است برای تشخیص و درمان به یک کلینیک خوب مراجعه نمایند.

download 6 - پولیپ روده
دکتر محمد روشنی فوق تخصص گوارش و کبد خدمات تخصصی آندوسکوپی و کولونوسکوپی

عوامل ایجاد کننده پوليپ روده یا سرطان چیست؟

از جمله عواملی که در به وجود آمدن این پولیپ ها موثر هستند عبارتنداز:

1. سن؛ این عارضه به طور معمول در افراد بالای 50 سال رخ می دهد.
2. شرایط التهابی روده که شامل ابتلا به بیماری کرون و کولیت می باشد.
3. سابقه خانوادگی
4. کم تحرکی و چاقی
5. مصرف الکل و دخانیات
6. دیابت نوع 2 کنترل نشده

جهش ژنتیکی نیز به ندرت می تواند عامل تشکیل این پولیپ در روده باشد. تشخیص و غربالگری زودرس و به موقع می تواند از پیشرفت این بیماری جلوگیری نموده و مانع از ایجاد سرطان شود.

download 7 - پولیپ روده
دکتر محمد روشنی فوق تخصص گوارش و کبد خدمات تخصصی آندوسکوپی و کولونوسکوپی

تشخیص پولیپ روده

آزمایش های مختلفی وجود دارند که با انجام آن ها می توان این عارضه را تشخیص دارد. از جمله این آزمایش ها عبارتنداز:

1. کولونوسکوپی
در این روش پزشک لوله باریک و انعطاف پذیری که به آن یک دوربین متصل است را از راه معده به روده بزرگ وارد می کند. با این کار داخل کولون و رکتوم به راحتی قابل مشاهده بوده و اگر در آن پولیپ وجود داشته باشد پزشک می تواند پولیپ را بلافاصله بردارد یا برای آزمایش، نمونه ای از بافت آن ها بردارد.

2. سیگموئیدوسکوپی
این روش نیز شبیه به کولونوسکوپی می باشد با این تفاوت که این روش تنها برای مشاهده قسمت پایین روده و رکتوم به کار می رود. نمونه برداری از بافت یا بایوپسی بیشترین مورد استفاده سیگموئیدوسکوپی بوده و چنانچه پزشک در این آزمایش متوجه وجود پولیپ روده شود، برای برداشته شدن پولیپ فرد باید تحت کولونوسکوپی قرار بگیرد.

3. تنقیه باریوم
پزشک برای انجام این روش اقدام به تزریق ماده باریوم در رکتوم بیمار نموده و در مرحله بعدی به وسیله اشعه ایکس از کولون بیمار عکسبرداری می نماید. در اثر تزریق باریوم رنگ کولون در عکس و تصاویر سفید نمایش داده شده و پولیپ ها تیره تر از حالت عادی دیده می شوند؛ به بیان دیگر این روش موجب می شود که پولیپ ها در مقابل رنگ سفید به راحتی قابل شناسایی باشند.

4. کولونوگرافی سی تی
برای گرفتن تصاویر کنتراست از رکتوم و کولون از سی تی اسکن استفاده می شود. بعد از اسکن ، تصاویر رکتوم و کولون توسط کامپیوتر ترکیب شده و تصویری دو بعدی یا سه بعدی ایجاد می نماید. لازم به ذکر است که در برخی موارد به کولونوگرافی سی تی ، کولونوسکوپی نیز اطلاق می شود. زخم ها، بافت ها، پولیپ های متورم و توده ها از جمله مواردی هستند که در این تصاویر مشخص می گردند.

5. آزمایش مدفوع
در این روش پزشک ابزاری به نام کیت آزمایش را به بیمار داده و سپس آموزش های لازم درباره نحوه جمع آوری نمونه را به فرد می دهد. سپس بیمار نمونه مدفوع را برای آزمایش به ویژه به منظور بررسی میکروسکوپی وجود خون به کلینیک می برد. یکی از علائم پولیپ روده ، وجود خون در مدفوع می باشد که در آزمایش مدفوع مشخص می شود.