درد معده با چه ارگان هایی در شکم ارتباط دارد؟
درد معده یکی از بیماری های دستگاه گوارش است که میتواند علل مختلفی داشته باشد. این درد همچنین نشانهای از بیمارهای دیگر بخشهای بدن هم باشد. شکایتی شایع در کودکان و بزرگسالان است. درد معده ممکن است از یک درد مبهم تا یک درد شدید و تیر کشنده متفاوت باشد. در اطراف معده چندین ساختار حیاتی وجود دارد از جمله:
1. قسمت فوقانی رودهها
2. کیسهی صفرا
3. کبد
4. لوزالمعده
5. قلب
بیماریهای مرتبط با این ارگانها میتوانند باعث معده درد هم شوند که به آن درد انعکاسی گفتهمیشود. علائم همراه با درد معده میتواند به شناسایی علت اصلی و تشخیص درد معده کمککند.
درد معده شدید به صورت ناگهانی بروز میکند و میتواند در اثر آسیب، باکتری، ویروس، استرس یا خوردن مواد تحریک کننده مانند الکل، داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAID)، استروئیدها یا غذاهای تند ایجاد شود و اغلب موقتی است. اگر درد معده زیاد است و بعد از غذا اتفاق میافتد، ممکن است علت آن ریفلاکس معده به مری، زخم معده یا سوء هاضمه باشد.
برای تشخیص علت معده درد و درمان آن باید به متخصص گوارش (دکتر محمد روشنی) مراجعه کنید. پس لطفا از تشخص و مصرف داروی خودسرانه پرهیز کنید.
انواع درد معده
از ویژگیهای مختلف درد و انواع درد معده میتوان برای تمایز دلایل اصلی درد معده استفاده کرد:
1. زمان شروع درد
درد معده ناگهانی ممکن است نشاندهندهی انسداد مجرای صفراوی توسط سنگ صفرا یا خونرسانی ناکافی به رودهها باشد.
2. الگوی درد
درد معدهی مداومی که به طور معمول تا چند ساعت ادامه دارد ممکن است به دلیل وجود سنگ صفرا باشد.
معده درد شدید که از قسمت فوقانی شکم به قسمت بالایی کمر تیر میکشد ممکن است به علت التهاب پانکراس ایجاد شده باشد.
3. محل درد
درد موضعی ممکن است به مشکلی در اندامهای ناحیهی فوقانی شکم اشاره داشته باشد. به عنوان مثال، وجود درد در سمت راست و پایین شکم نشان دهندهی آپاندیسیت است.
درد در سمت چپ و پایین شکم ممکن است ناشی از دیورتیکولیت باشد.
اختلال مثانه و رحم باعث ایجاد درد در سمت پایین شکم میشود.
4. مدت زمان درد
درد معده به دلیل سندروم رودهی تحریک پذیر ممکن است به صورت دورهای ظاهر شود و سالها ادامه داشته باشد، در حالی که درد معده به علت مشکلات صفراوی، قولنج، زخم معده، یبوست و دردهای قاعدگی معمولا چند ساعت طول میکشند.
زمان شروع درد، الگوی درد، محل دقیق درد و مدت زمان درد در تعیین علت معدهدرد اهمیت زیادی دارد.
علت درد معده چیست؟
ما انواع درد معده را داریم. این درد را شما ممکن است در قسمتهای مختلف معده و با شدتهای مختلف حس کنید. هر یک از این انواع درد معده دلایل متفاوتی دارند که در زیر به بررسی آنها میپردازیم:
1. گاز معده یا نفخ
علت درد در قسمت فوقانی معده ممکن است گاز باشد. گاز به طور طبیعی در رودهها و دستگاه گوارش ایجاد میشود. هنگامی که این گاز تجمع یابد، میتواند باعث ایجاد احساس فشار، نفخ یا پُری در فرد شود. ابتلا به عفونت، ویروسها، اسهال یا یبوست میتواند باعث افزایش شدت گاز شود.
علائم معده درد در اثر نفخ عبارتاند از:
_دردی که باعث ورم معده میشود.
_احساس میکنید چیزی در معده در حال حرکت است.
_زیاد آروغ میزنید.
_اسهال یا یبوست دارید.
این نوع درد معده معمولا جدی نیست و طی چند ساعت برطرف میشود. یکی از مهمترین کارها، جلوگیری از بلع هوا و آرام غذاخوردن است.
2. سوزش سر دل
سوزش سر دل باعث احساس سوزش در قسمت فوقانی معده یا همان درد سر معده و گاهی درد در دهان یا گلو میشود. این درد همچنین ممکن است با درد قلب در قفسهی سینه اشتباه گرفته شود. زخم معده، ریفلاکس اسید یا حتی سرطان معده و مری میتوانند از عوامل اصلی درد سر معده یا سوزش سر دل باشند. سوزش معده دايمی یا مکرر که بسیار دردناک است و با کاهش وزن غیرقابل توجیه اتفاق میافتد، میتواند نشانهی بیماری جدیتری باشد و نیاز به بررسی دارد.
3. ورم معده یا گاستریت
گاستریت یا ورم معده باعث تورم و دردناکشدن مخاط معده میشود. ورم معده شدید یا حاد در کوتاه مدت اتفاق میافتد و به سرعت خود را نشان میدهد. گاستریت معمولا به دلیل عفونت باکتریایی مانند هلیکوباکتر پیلوری رخ میدهد. عفونتهای باکتریایی معده با آنتی بیوتیکها درمان میشوند.
برخی شرایط باعث تحریک مخاط معده میشوند و ورم معده مزمن را ایجاد میکند. بیماری کرون، بیماریهای خود ایمنی، سارکوئیدوز، آلرژی و ضعف سیستم ایمنی از دلایل ورم معده مزمن هستند. در ورم معده مزمن، تشخیص و درمان علت اصلی میتواند در روند درمان کمککننده باشد.
موارد زیر میتوانند از بدتر شدن علائم جلوگیری کنند:
_داروهای کاهش اسید معده
_رژیم غذایی حاوی موادی که کمتر اسیدی هستند
_مسکنها و داروهایی که از پوشش داخلی معده محافظت میکنند.
4. ویروسی شدن و عفونت معده
عفونت معده میتوانند باعث معدهدرد، استفراغ و حالت تهوع در فرد شود. افراد مبتلا به ویروس معده ممکن است سردرد، دردهای عضلانی و کاهش انرژی را هم تجربه کنند.
در بیشتر افراد، علائم در طی چند روز خودبهخود از بین میروند. پرهیز از خوردن وعدههای غذایی سنگین و نوشیدن مایعات به کاهش درد و استفراغ کمک میکند. اجتناب از کم آبی بدن امری حیاتی است؛ بنابراین نوشیدن مایعاتی که الکترولیتهای ازدسترفته را به بدن باز میگرداند بسیار مهم است. اما برخی افراد برای جلوگیری از کم آبی بدن ممکن است به درمان پزشکی احتیاج داشته باشند. از جمله افرادی که دارای سیستم ایمنی ضعیفی هستند، نوزادان و کودکان بسیار خردسال و افرادی که دارای بیماریهای جدی مانند سرطان هستند.
5. گرفتگی عضلانی
بسیاری از عضلات تا قسمت بالای معده گسترش مییابند. درد ناشی از آسیب عضلانی یا اسپاسم خفیف میتواند باعث ایجاد درد موقتی در قسمت فوقانی شکم شود. این نوع درد اغلب با ماساژ و استراحت بهتر میشود. دردهای عضلانی در برخی افراد با استفاده از کیسهی آب سرد و گرم نیز تسکین پیدا میکنند. اگر درد عضلانی شدید است یا بعد از چند روز بهتر نشد، برای ارزیابی به پزشک مراجعه کنید.
6. آپاندیسیت
آپاندیسیت به معنای عفونت آپاندیس است. اگر آپاندیسیت درمان نشود، میتواند باعث پاره شدن آپاندیس شود که تهدید کنندهی حیات است. در مراحل اولیهی آپاندیسیت، فرد ممکن است درد مبهمی را در اطراف ناف خود احساس کند، اما این درد میتواند به قسمت بالای معده کشیده شود. با پیشرفت عفونت، درد به سمت راست و پایین حرکت میکند. در بیشتر موارد، پزشک جراح عمومی با برداشتن آپاندیس از طریق عمل جراحی، آپاندیسیت را درمان میکند.
7. سنگ صفرا
سنگ صفرا به علت غلیظ شدن مادهی صفرا تشکیل میشود و معمولا از جنس کلسترول یا بیلی روبین است. این سنگهای صفرا تا زمانی که باعث انسداد مجاری صفراوی نشود، مشکلی ایجاد نمیکند. انسداد مجاری صفراوی به وسیلهی سنگ صفرا میتواند باعث ایجاد درد شدید در بالای معده و استفراغ شود. عدم درمان سنگهای صفراوی میتواند بر عملکرد کبد و پانکراس تاثیر بگذارد. در این شرایط فرد ممکن است دچار زردی شود که این زردی در پوست و چشم دیده میشود و حتی ممکن است به عفونت جدی در لوزالمعده منجر شود. معمولا پزشک جراح عمومی با برداشتن کیسهی صفرا، سنگ صفرا را درمان میکند و فرد میتواند زندگی منظمی بدون این عضو داشته باشد. در مواقعی که سنگ خیلی بزرگ نباشد، درمان دارویی میتواند علائم را برطرف کند. تغییر سبک زندگی، ورزش و رژیم کم چربی برای کاهش خطر بروز مجدد سنگ صفرا توصیه میشود.
8. بیماری های کبدی یا پانکراس
کبد، لوزالمعده و کیسهی صفرا با هم کار میکنند تا از هضم غذا پشتیبانی کنند. هر سه اندام در سمت راست و بالای معده قرار دارند. گاهی اوقات سنگهای صفراوی درمان نشده، مجاری صفراوی را مسدود میکنند و باعث درد در کبد یا پانکراس میشوند. بیماری های کبدی مانند هپاتیت، میتوانند باعث درد کبد شوند. پانکراتیت که به معنای التهاب لوزالمعده یا پانکراس است هم ممکن است باعث معدهدرد شود.
علائم دیگری که در بیماریهای کبدی یا بیماریهای پانکراس دیده میشوند عبارتاند از:
_زردی چشم یا زردی پوست
_تیره شدن ادرار
_کم رنگ یا سفید شدن مدفوع
_حالت تهوع
_استفراغ
_دردی که به تدریج بدتر میشود.
9. انسداد روده
انسداد روده، عبور مواد غذایی را از رودهها دشوار یا غیرممکن میکند. این موضوع میتواند باعث درد شدید در معده، یبوست و بروز اختلال در هضم و جذب غذا شود. علاوه بر معدهدرد، علائم دیگر انسداد روده عبارتاند از:
_استفراغ صفراوی (به رنگ زرد مایل به سبز)
_متورم شدن معده
_ناتوانی در دفع گاز یا دفع مدفوع
_گرفتگی شدید
_انسداد روده یک فوریت پزشکی است، زیرا روده میتواند پاره شود یا عفونی شود. داروها، مایعات و مسکنها اغلب به درمان علائم کمک میکنند. در بعضی موارد، ممکن است برای رفع انسداد به جراحی نیاز داشتهباشید.
10. بیماری دیورتیکول
کیسههای کوچکی به نام دیورتیکول در رودهها به خصوص در رودهی بزرگ قرار دارند. وقتی این کیسهها ملتهب یا عفونی میشوند، فرد میتواند دلدرد شدیدی را احساس کند. محل درد به محل قرارگیری دیورتیکول بستگی دارد. اگرچه دیورتیکولها بیشتر در قسمتهای پایین رودهها دیده میشوند، اما میتواند در قسمتهای فوقانی رودهها نیز ظاهر شوند و باعث درد در بالای معده شوند. دیورتیکول ممکن است بر عملکرد رودهها نیز تأثیر بگذارد و علائمی مانند یبوست و اسهال ایجاد کند.
مصرف پروبیوتیکها و رژیم غذایی سرشار از فیبر اغلب به درمان دیورتیکولیت کمک میکنند. اگر عفونت بدتر شود یا به درمان مقاوم باشد، پزشک میتواند با جراحی دیورتیکول یا بخشی از روده را بردارد.
11. مصرف برخی داروها
احتمالا تا به حال این جمله را شنیدهاید که مثلا فلان دارو به معده من سازگار نیست! البته این حرف چندان بیراه هم نیستن. بعضی داروها باعث میشوند که شما درد شدید معده را تجربه کنید. برخی از این داروها عبارتاند از:
_داروهای کاهش فشار خون
_آسپرین
_داروهای ضد التهابی
_داروهای تجویزشده برای مدیریت علائم آلزایمر.
البته این لیست کامل نیست و مثالهایی از داروهایی را آوردیم که یکی از عوارض آنها درد معده است.
12. یبوست
بله یبوست هم میتواند یکی از دلایل معده درد شما باشد. درد معده و نفخ از علائم شایع یبوست است. شما با رعایت یک رژیم غذایی با فیبر بالا و البته نوشیدن مایعات زیاد میتوانید تا حد زیادی یبوست را درمان کنید. اگر این شرایط خیلی شدید یا طولانی بود بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
13. زخم معده
زخم معده یا به صورت کلی زخمهای گوارشی، زخمهای بازی هستند که روی روی پوشش معده یا قسمت بالایی روده کوچک ایجاد میشوند که باعث ایجاد درد در وسط معده میشوند. البته درد معده و پشت هم میتواند به دلیل زخم معده باشد. دلیل اصلی ایجاد این زخمها وجود یک باکتری به نام هلیکو باکتری است. البته استفاده طولانیمدت از برخی داروهایی مثل مسکها و آسپرین و غیره هم میتواند باعث ایجاد زخم معده شود. سیگار کشیدن و مصرف مشروبات الکلی شانس ابتلا به زخم معده را افزایش میدهد. این مشکل عموما با دارودرمانی و با مصرف داروهای ضد اسید و شاید آنتیبیوتیک برطرف میشود.
14. سرطان معده
سرطان معده زمانی ایجاد میشود که سلولها دچار نقص در تکثر شوند و در قسمتی از معده انباشته شوند. این توده سرطانی باعث ایجاد درد در معده، دلدرد، نفخ، احساس سیری بعد از خودن مقدار کمی غذا، سوزش سردل، سوهاضمه و غیره شود. عفونت هلیکوباکتری که باعث زخم و ورم معده میشود، احتمال ابتلا به این سرطان را افزایش میدهد.
هرچند این سرطان چهارمین سرطان شایع دنیاست اما قابل درمان است. برای درمان پزشکان از روشهای ایمونوتراپی، رادیوتراپی، شیمیدرمانی و در صورت نیاز از جراحی استفاده میکنند.
15. مسمومیت غذایی
مسمومیت غذایی هم باعث ایجاد درد در معده و دیگر قسمتهای شکم میشود. این مسمومیت میتواند دلیل باکتریایی، ویروسی یا انگلی داشته باشد. علاوه بر معدهدرد ممکن است اسهال، حالت تهوع و استفراغ را هم تجربه کنید. این مشکل معمولا خودبهخود درمان میشود اما اگر اسهال شدیدی داشتید یا اگر بیش از ۳ روز اسهال داشتید، باید به پزشک مراجعه کنید.
16. خوردن بعضی غذاها و زیاد غذا خوردن
خوردن بعضی غذاها به خصوص برای کسانی که معده حساسی دارند، میتواند مشکلساز باشد. عموما غذاهای پرادویه، غذاهای تند، غذاهای اسیدی و غذاهای نفاخ باعث ایجاد درد در معده میشوند. پرهیز از خوردن این غذاها بهترین راه چاره برای درمان این درد به نظر میرسید. زیاد غذا خوردن و پر کردن معده و همچنین سریع غذا خوردن هم میتواند دردسرساز باشد. اگر دچار درد معده بعد از غذاخوردن هستید، احتمالا این عارضه به دلیل زیاد غذاخوردن است.
17. سوء هاضمه
سوء هاضمه یا ناراحتی معده مشکلی است که عموما بعد از خوردن غذا احساس میکنید. علائم سوء هاضمه شامل معدهدرد، نفخ و آروغ زدن است. در واقع یکی از علل اصلی معدهدرد همین سوء هاضمه است که مسئول حدود ۴۰% از درد در این ناحیه است. غذاهای خیلی چرب، مصرف مشرولات الکی و کافئین باعث سوء هاضمه میشوند.
18. عدم تحمل غذایی یا عدم تحمل لاکتور
لاکتوز قندی است که در شیر و سایر محصولات لبنی وجود دارد. برخی فراد آنزیم لازم برای تجزیه این لاکتوز را ندارند و وقتی شیر، پنیر، ماست و غیره میخورند بدن آنها دچار مشکل میشود. نفخ، اسهال و معدهدرد از علائم آن است. راه چاره این افراد این است که از محصولات بدون لاکتور مثل شیر سویا یا قرص لاکتیک استفاده کنند.
19. آلرژی غذایی
گاهی سیستم اسمنی بدن برخی افراد بعضی غذاها را با مواد آلرژن اشتباه میگیرد و پاسخ آلرژی نشان میدهد. علاوه بر معدهدرد، علائمی مانند سوزنسوزنشدن و تورم در دهان و گلو را هم شاهد خواهید بود. در مو اگر حساسیت شدید باشد نیاز به درمان فوری پزشکی دارد. برخی مواد غذایی مانند صدف، آجیل، ماهی، تخممرغ، بادامزمینی و شیر از جمله غذاهایی هستند که بیشتر باعث آلرژی غذایی میشوند.
20. رفلاکس معده
همه با رفلاکس معده آشنا هستیم. این مشکل زمانی به وجود میآید که بخشی از اسید به مری برمیگردد و باعث احساس سوزش و درد سر معده و مری میشود. ای درد را ممکن است در قفسه سینه هم احساس کنید. این سوزش عموما بعد زا غذاخورن یا شبهای ایجاد میشود. اگر این علائم را داشتید و بیش از دوبار در هفته بهورت مداوم دچار رفلاکس میشود باید به متخصص گوارش مراجعه کنید:
_سوزش معده
_بوی بد دهان
_پوسیدگی دندان
_حالت تهوع
_درد قفسه سینه
_مشکل در بلع و تنفس.
این بیماری را با نخوردن غذاهای تحریککننده و داروهای ضد اسید میتوان مدیریت کرد. بالابردن سر هنگام خواب، دراز نکشیدن بعد از غذا، نپوشیدن لباسهای تنگ و ترک سیگار هم میتواند به درمان رفلاکس معده کمک کند.
21. درد معده و قلب
معدهدرد و درد قلب دو دردی هستند که حتی گاهی با هم اشتباه گرفته میشود. برخی بیماریهای قلبی مانند سکته قلبی یا آنوریسم آپورت میتوانند باعث معدهدرد هم شوند. حمله قلبی علائم دیگری هم دارد که باید به دقت بررسی شود مانند:
_درد قفسه سینه
_تعریق
_تنگی نفس
_سوزش معده
-سردرد
_حالت تهوع و استفراغ
_درد فک
اگر معدهدرد و قفسه سینه را تجربه کردید، بهتر است آن را نادیده نگیرید. گاهی درد بالای معده یا شکم میتواند از ریهها گرفته باشد و نشانهای از ذاتالریه یا آمبولی ریه باشد.
22. درد معده عصبی
نمیدانید دلیل معدهدرد در زمان عصبانیت یا ناراحتی یا استرس چیست؟ اگر در حالات روانی خاصی دچار معده درد میشوید دچار درد معده عصبی هستید. مطمئنا شما هم کسانی را دیدهاید که زمانی که ناراحت میشوند معدهشان درد میگیرد. درد معده عصبی با وضعیت عاطفی و روانی، سلامت دستگاه گوارش و یا ترکیبی از همه اینها در ارتباط است. علائم معده درد عصبی عبارتاند از:
_دلشوره
_گرفتگی و سفتی معده
_احساس اضطراب
_انقباض عضلات
_نفخ
_ناراحتی معده
_حالت تهوع
_سوءهاضمه
23. اختلالات دستگاه گوارشی
زمانی از اصطلاح اختلالات گوارشی استفاده میکنیم و علائم وجود مشکلی در سیستم گوارش را میبینیم ولی توضیح پزشکی منتطقی برای آن وجود ندارد. مثل دردهای جسمی غیر قابل توضیح مانند خستاگی، سردرد، اسهال، یبوست، حالت تهوع، سرگیجه و غیره که در افراد مبتلا به برخی از بیماریهای روانی مانند اضطراب و افسردگی دیده میشود.
24. گاستروپارزی یا فلج معده
در این بیماری معده آرامآرام محتویات خود را به داخل روده کوچک میریزد. این بیماری باعث ایاد علاپم زیر میشود:
_درد در تمام شکم
_احساس سیری
_استفراغ بعد از غذا خوردن
_حالت تهوع
البته این شرایط بیشتر در بیماران مبتلا به دیابت رایج است.
25. گاستروانتریت یا آنفولانزای معده
آنفولانزای معده یک عفونت ویروسی است که با علائم زیر همراه است:
_اسهال آبکی
_معدهدرد
_حالت تهوع
-استفراغ
آنفولانزای معده در اثر خوردن مواد غذایی آلوده ایجاد میشود و به این خاطر به آن آنفولانزا میگوییم که مانن انفولانزای معمولی بین افراد منتقل میشود و مسری است. این بیماری درمانی ندارد و عموما خودبهخود از بین میرود.
26. بیماری التهابی روده
بیماری التهابی روده یا IBD دو نوع دارد: کولیت اولسراتیو و بیماری کرون. در هر دو هم ایراد کار از سیستم ایمنی بدن است که به رودهها حمله کرده و باعث التهاب آن میشود. درد شکم و معدهدرد از علائم این بیماریها است.
دیگر دلایل معده درد
1.استرس شدید
2.مصرف کافئین
3.التهاب مری یا ازوفاژیت
4.مصرف مشروبات الکی
5.کولیت اولسراتیو
6.تیروئید پرکار
7.اختلالات خود ایمنی که باعث حملهی سیستم ایمنی بدن به پوشش معده میشود.
8.بیماریهای گوارشی و اختلالاتی مانند بیماری کرون
9.رفلاکس صفرا
10.بیماری سلیاک
11.مصرف کوکائین
12.بلعیدن مواد خورنده مانند سم یا اسید
13.عمل جراحی در شکم
14.میگرن
15.نارسایی کلیه
16.استرس سیستمیک
17.بیمارانی که زیر دستگاه تنفس هستند.
18.اضافه وزن
عوامل خطر بروز درد معده
1.سیگار کشیدن
2.سطح بالای استرس
3.استفاده بیش از حد از الکل یا کوکائین
4.بلعیدن مواد خورنده یا اشیا خارجی
5.سابقهی استفراغ مزمن
6.کمبود ویتامین B12
7.استفاده معمول از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAID ها)
8.استفادهی منظم از استروئیدهای تجویز شده
9.شیمی درمانی
10.مکملهای پتاسیم
11.مکملهای آهن
12.قرار گرفتن در معرض اشعه
13.ریفلاکس صفرا بعد از جراحی معده
14.اختلالات خود ایمنی مانند تیروئیدیت هاشیموتو یا دیابت نوع ۱
15.HIV
16.بیماری کرون
17.عفونتهایی که میتوانند خطر التهاب معده را افزایش دهند مانند سل و سیفلیس
یکی از اصلیترین عوامل خطری که برای درد معده وجود دارد، سن بالای بیمار است. دستگاه گوارش بسیار نجیب است. میتوانید هر طور که دوست دارید با این دستگاه بدن خود رفتار کنید و توجه کنید که هیچ صدایی از معدهی شما و یا رودهی شما در نمیآید. اما بعد از مدتی ناگهان معدهی شما به صدا در میآید و اعتراض میکند. این اعتراض را به شکل معده درد از خود نشان میدهد. این اتفاق بیشتر در افراد مسن میافتد، زیرا آنها مدت بیشتری از دستگاه گوارش خود کار کشیدهاند. با معدهی خود مهربان باشید تا مشکلی برای او پیش نیاید.
یکی دیگر از عوامل مهمی که در درد معده موثر است، این است که قبلا بر روی معدهی خود جراحی انجام دادهباشید. درد در افرادی که جراحی شکمی انجام دادهاند بیشتر در معده بروز میکند.
چه موقع برای درد معده به پزشک مراجعه کنیم؟
_در صورت داشتن تب همراه با درد معده باید ظرف ۲۴ ساعت به پزشک مراجعه کنید.
_استفراغ بیش از ۱۲ ساعت ادامه داشته باشد.
_اگر درد شکم به دنبال آسیب دیدگی مانند ضربه به معده ایجاد شده باشد.
_در صورتی که بعد از مصرف داروی جدیدی دچار شکم درد شده باشید.
_اگر در کسی که دارای سیستم ایمنی ضعیف باشد مانند HIV، به دنبال شیمی درمانی یا مصرف داروهای سرکوب کنندهی سیستم ایمنی معدهدرد ایجاد شده باشد.
_وجود درد شدید در قسمت فوقانی شکم
_اگر درد غیر قابل تحمل است.
_اگر درد با مدفوع سفید یا رنگ پریده همراه باشد.
_درد معدهی ناگهانی در زنان باردار
_اگر معدهدرد همراه با علائم کم آبی شدید باشد مانند ادرار نکردن، خشک شدن لب، خشکی پوست، گیجی، سرگیجه یا گود افتادن زیر چشمها.
آزمایش های لازم برای تشخیص علت معده درد
همانطور که گفتیم متخصص گوارش کار تشخیص را با پرسیدن سؤالات و بررسی علائم و معاینه فیزیکی شروع میکند. اگر پزشک مشکوک به بیماری خاصی باشد ممکن است آزمایشهایی را برای شما درخواست کند:
1.آزمایش خون
2.آزمایش ادرار یا مدفوع
3.تصویربرداری اشعه ایکس از شکم
4.سونوگرافی شکم
5.سی تی اسکن شکم
6.تنقیه باریم، عکس اشعه ایکس روده بزرگ
7.روش های آندوسکوپی با قراردادن یک لوله با یک دوربین کوچک از طریق دهان یا راست روده برای مشاهده نواحی داخل دستگاه گوارش
8.الکتروکاردیوگرام (ECG یا EKG)
درمان درد معده
درمان درد معده با توجه به علت زمینهای درد متفاوت است. درمانهای موجود عبارتاند از:
1. داروی درد معده چیست؟
پزشکان بسته به علت معده درد داروهای زیادی را میتوانند تجویز کنند. رایجترین انواع قرص معده درد و دیگر داروهای مفید برای این مشکل عبارتاند از:
آنتی بیوتیکها: در صورت آلودگی معده با هلیکوباکتر پیلوری، درمان با مصرف یک دوره آنتی بیوتیک مانند کلاریترومایسین و مترونیدازول صورت میگیرد.
مهارکنندههای پمپ پروتون: داروهای این دسته مثل امپرازول، پنتوپرازول و لانسوپرازول میتوانند تولید اسید معده را مسدودکرده و به بهبودی کمککنند. برای درمان سوزش معده در اثر رفلاکس معده (GERD) این داروها مفید هستند.
مسدودکنندههای H2: این دسته از داروها شامل فاموتیدین و رانیتیدین میتوانند تولید اسید معده را کاهش دهند. البته مدتی است که رانیتیدین از فهرست داروهای تجویزی کنار رفته است.
آنتیاسیدها: این داروها میتوانند اسید معده را خنثی کنند.
عوامل پوششدهنده مخاط معده: سوکرالفیت یا میزوپروستول میتوانند از مخاط معده محافظت کنند.
سایر داروها
_داروی کلیدینیوم سی یا همان قرص معده درد سبز رنگ، با آرامکردن عضلات معده و روده، حرکات طبیعی شکم را کند میکند.
_برای درمان معده درد به دلیل گاز و نفخ، دارویی مانند سایمتیکون یا دایمتیکون میتوانند مفید باشند.
_به منظور درمان یبوست، یک نرم کننده یا ملین مدفوع مثل بیزاکودیل ممکن است به حرکت دوباره رودهها کمککند.
_برای درد معده همراه با اسهال، داروهایی مانند لوپرامید یا بیسموت ساب سالیسیلات ممکن است علائم شما را بهتر کنند.
_از دیگر داروهای معده درد، هیوسین است.
_اما از مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAID) مانند آسپرین، ایبوپروفن یا ناپروکسن خودداری کنید. این داروها میتوانند درد معده را تشدید کنند.
2. جراحی معده
برای درمان، در موارد شدید مانند آپاندیسیت و فتق، سرطان معده و غیره ممکن است جراحی لازم باشد.
راه هایی برای جلوگیری از درد معده
با رعایت این موارد به مقدار زیادی می٬توانید از معدهدرد جلوگیری کنید:
1.از غذاهایی که به راحتی هضم میشوند استفاده کنید.
2.از مصرف غذای جامد در چند ساعت اول خودداری کنید.
3.پرهیز از خوردن وعدههای غذایی بزرگ و مصرف وعدههای کوچک
4.در صورت استفراغ، حدود ۶ ساعت صبر کنید و سپس مقدار کمی غذای نرم و سبک مصرف کنید.
5.هنگام درد معده، از مصرف لبنیات خودداری کنید.
6.از مصرف مرکبات، غذاهای پرچرب، غذاهای سرخ شده، محصولات گوجه فرنگی، کافئین، الکل و نوشیدنیهای گازدار خودداری کنید.
7.سیگار کشیدن را متوقف کنید.
8.از نوشیدن مقدار زیاد الکل خودداری کنید.
9.از نوشیدن آب میوههایی که حاوی اسید سیتریک هستند به عنوان مثال گریپ فروت، پرتقال و آناناس، پرهیز کنید.
10.یک رژیم غذایی غنی از فیبر داشته باشید.