
[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background_color=” src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_display=”]
[av_textblock size=” font_color=” color=”]

«ریفلاکس معده» یکی از شایعترین بیماریهای گوارشی است. که هر فردی ممکن است آن را به صورت مشکل بلع غذا در گلو، شوری و تلخی آب دهان تجربه کرده باشد ولی همین عارضه در صورت عدم پیشگیری و درمان، به سرطان مری منجر میشود . چای یکی از عوامل تشدیدکننده ریفلاکس معده است.
علل ریفلاکس معده :
ریفلاکس به معنای برگشت محتویات معده به داخل مری است. و علت ایجاد آن سستی و ضعف دریچهای است که بین مری و معده است. که باعث تراوش محتویات معده به درون مری میشود. لذا تراوش این اسید به مخاط معده قابل تحمل نیست.
فتق های داخل شکمی از دیگر علل این بیماری هستند که ممکن است بدون علامت باشند.
البته فتق داخل سینه نیز از دیگر علل رفلاکس معده است. که به جدا شدن دیافراگم میانجامد. زیرا معده داخل شکم است. و برخی اوقات به علت ضعیف بودن جدار دیافراگم یا افزایش فشار داخل شکمی به تخلیه این مواد در قفسه سینه منجر میشود. و فتخق های لرزشی ناشی از آن، رفلاکس را به وجود میآورند. این حالت در بین مردم به اصلاح با عنوان «سر دل کردن» شناخته شده است.
هر عاملی که به ناحیه شکم فشار بیاورد باعث تشدید رفلاکس معده می شود. و به ترشیدگی معده منجر میشود. که این حالت در زنان حامله و وزنهبرداران بیشتر دیده میشود .
چاقی و پوشیدن لباسهای تنگ، یکی دیگر از عواملی است که به نظر ساده میآیند. ولی تاکنون نقش بسیاری در تشدید رفلاکس معده داشتهاند .
علامت های ریفلاکس :
برگشت غذا و گیر کردن غذا در حین تناول، شایعترین عوامل بروز ریفلاکس معده است، البته برخی همیشه حس میکنند که چیزی در گلویشان گیر کرده است. و برخی دیگر نیز مدام حس میکنند، آب دهانشان شور و تلخ است .
ریفلاکس میتواند با علائمی نامربوط به گوارش بروز پیدا کند.
علائمی که به ویژه در سنین پایین بروز میکند مثل آسم، ورم معده و سینوزیت است که علائمی کاملاً نامربوط به گوارش هستند.
تغذیه و ریفلاکس معده :
متاسفانه اکثر مردم برای هر دلدردی به عرق نعناع متوسل میشوند. اما این عرق نعناع به شل شدن دریچه معده و تشدید رفلاکس معده میانجامد .
رژیمهای غذایی مثل مصرف چای بیش از حد، نسکافه، قهوه، آب میوههای ترشی که سیترات دارند. به تشدید رفلاکس معده میانجامند. البته مصرف دخانیاتی مثل سیگار و الکل نیز عواملی هستند که در تشدید رفلاکس معده بسیار موثر هستند.
گوجهفرنگی، غذاهای تند و تیز، نوشابههای گازدار و نوشیدنیهایی مثل آب پرتقال از جمله عوامل تشدیدکننده رفلاکس معده است.
ریفلاکس و سرطان مری :
مخاط مری توان مقابله با اسید معده را ندارد. لذا این تعویض مخاطی که اتفاق میافتد، زمینهساز سرطان مری است. البته کسی که رفلاکس دارد با کاهش وزن غیر اصولی روبرو شود. یعنی در شش ماه تا یک سال، پنج درصد وزن خود را از دست بدهد نیازمند بررسی این کاهش وزن است.
معده نسبت به دیگر اعضای بدن کمی بد قلق است. و مردم تنها با آموزش و غربالگری میتوانند از سرطانهای شایع به ویژه مری، معده و کلون پیشگیری کنند. بنابراین اهمیت اندوسکوپی در اینجا روشن می شود.
ریفلاکس در نهایت به سرطان مری منجر میشود.
مصرف مواد مخدری مثل تریاک خوراکی ریسک ابتلا به سرطان مری را بالا برده است.
سرطانها قابل پیشگیری هستند. و علاوه بر تغذیه صحیح، مراجعه به پزشک و غربالگری از دیگر روشهای پیشگیری از سرطانهاست.
کسی که دچار رفلاکس معده است. باید به تغذیه اهمیت بدهد، به ویژه باید از مصرف سیر و پیاز و گوجهفرنگی و انواع فستفودها مثل سوسیس و کالباس، اجتناب کند.
به دلیل ارتباط میان سرطان مری و ریفلاکس معده، توصیه می شود بیماران مبتلا به ریفلاکس به صورت دوره ای اندوسکوپی شوند. این بیماران حتما باید تحت نظر پزشک گوارش باشند. فواصل میان اندوسکوپی ها به شدت بیماری آنها بستگی دارد.
اگر پزشک حس کند مخاط معده تغییر حالت داده است. فواصل میان اندوسکوپی ها را کوتاه می کند.
اگر تغییرات مخاطی شدید باشد در اندوسکوپی تشخیص داده می شود. بدین ترتیب تصمیات درمانی برای پیشگیری از سرطان اتخاذ می گردد.
[/av_textblock]
[/av_one_full]